Dvorac Trakošćan – nova destinacija za vjenčanja parova iz Japana i Kine

Dvorac Trakošćan svakako je jedna od vodećih turističkih atrakcija na području sjeverozapadne Hrvatske, odnosno širem području Hrvatskog zagorja. Smješten praktički na samoj granici sa Trakošćan CastleSlovenijom, autocestom A2 dostupan je i brojnim inozemnim gostima, odnosno turistima, što oni zadnjih godina, usprkos možda nedovoljnoj reklami samog dvorca, i otkrivaju. I iz statističkih podataka o posjećenosti samog dvorca saznajemo da udio stranih gostiju u strukturi posjetitelja neprestano raste i iznosi više od 30% na godišnjoj razini. Stranci podjednako dvorac posjećuju u grupama, organizirano preko agencija, ali i individualno- najčešće i najviše u ljetnim mjesecima i prilikom (pro)putovanja prema morskim, jadranskim, destinacijama.

Dojam koji sam dvorac Trakošćan, ali i sam okolni prostor park šume s jezerom, ostavlja na strane goste, uvijek je isti: oduševljenje i očaranost mogućnošću uživanja kako u muzejskom postavu (dvorac Trakošćan specifičan je po činjenici, ne samo u hrvatskim već i u svjetskim okvirima (!), činjenicom da prezentira originalno sačuvan interijer i eksponate korištene baš od strane vlasnika, obitelji Drašković, u prethodnim stoljećima, odnosno nije svoj postav ”popunio” naknadno nabavljenim inventarom kao što je slučaj kod velike većine drugih europskih i svjetskih dvoraca), tako i u uvijek brižno i pažljivo uređenom okolišu park- šume od, očito je, vrijednih ruku samih zaposlenika muzeja, posebno tehničke službe radnog kolektiva.

Sve te činjenice utječu zadnjih godina i na novi trend, posebno kod gostiju iz azijskih zemalja: posredstvom nekih agencija, Trakošćan je približen turističkim tržištima ponajviše Japana i Kine, te su oni prepoznali dvorac Trakošćan kao jedan od najromantičnijh dvoraca na svijetu u kojem neki parovi iz navedenih zemalja i organiziraju svoja vjenčanja: dvorac Trakošćan. Očito, podatak je to na koji svi u Hrvatskoj, a posebno ovdje na sjeverozapadu Lijepe naše, moramo biti ponosni! Ali i pokazatelj, još jednom, koliku i kulturnu i povijesnu vrijednost imamo u svojoj neposrednoj blizini, a da je ponekad nismo ni sami svjesni… Kad ste Vi zadnji put posjetili Trakošćan?