Jednodnevni izlet iz Zagreba u Zagorje

Zbog blizine Hrvatskog zagorja gradu Zagrebu ono je omiljeno izletište za stanovnike i posjetitelje tog grada. Zagreb i Zagorje povezani su željeznicom i autobusnim linijama, no najlakši način za samostalno otkrivanje Zagorja je osobnim ili unajmljenim automobilom. Autocesta A2 vodi od zapadnog ruba Zagreba preko Krapine do granice sa Slovenijom, prolazeći posred samog Zagorja. Od središnjih dijelova Zagreba do Zagorja dolazi se već za pola sata a niti najudaljenija odredišta ne zahtijevaju više od sat i pol vožnje. Također, pu640px-Fields_hr_1tničke agencije nude različite jednodnevne aranžmane s uključenim prijevozom autobusima ili minibusevima.

Zagorje je idealna destinacija za brzi bijeg iz zagrebačke gradske vreve. Zbog same blizine koja ne zahtijeva nužno smještaj preko noći izlet u Zagorje moguće je isplanirati putovanje u posljednji tren. Ako se želite opustiti, jednodnevni izlet u Krapinske Toplice, Terme Tuhelj ili Terme Jezerčica pravi je odabir u bilo koje doba godine. Navedene toplice nude i jednodnevne wellness aranžmane koji uključuju uz sam pristup bazenima i prehranu u restoranima, masaže i kozmetičke tretmane.

Ako samo želite pobjeći u prirodu, odaberite dan s povoljnim vremenskim prilikama i prošetajte se planinarskim i vinskim stazama, biciklirajte ili se jednostavno opustite na nekom od seoskih imanja. A u zimi kada zapadne snijeg možete skijati na Medvednici ili se sanjkati i grudati na zagorskim brežuljcima. Bogata gastro i eno ponuda također će vas čekati, kao u svako drugo doba godine.

Ipak, možda je najbolje kombinirati nekoliko aktivnosti i tako iskoristiti sve što Zagorje može pružiti. Primjerice posjet Muzeju krapinskih neandertalaca prije ručka na nekom seoskom imanju a potom se uputiti do dvorca Trakošćan, pedalirati po njegovom jezeru, razgledati muzej i potom dočekati zalazak sunca. Ili razgledati staro selo Kumrovec te Galeriju Antuna Augstinčića a u popodnevnim satima se opustiti u Termama Tuhelj. Ili se prepustiti jednostavnim užicima, uputiti vinskim cestama poput one prema Vinskom vrhu, degustirati vino i roštiljati na otvorenom. Kakv god bio vaš plan, provjerite stranice lokalnih turističkih zajednica kako biste otkrili aktualna zbivanja i tako možda uključili i neke od manifestacija i festivala.