Najbolji zagorski restorani

Iako je gastronomska ponuda Hrvatskog zagorja bogata i raznolika odabrali smo neke od najboljih restorana u tom području. Prije posjete obvezno provjerite njihovu ponudu i napravite rezervaciju jer se u nekim slučajevima radi o malenim restoranima koji mogu poslužiti tek ograničen broj ljudi kako bi zadržali domaću atmosferu i visoku razinu kvalitete hrane i usluga.05

Vuglec Breg u Krapini tipičan je restoran sa zagorskom tradicionalnom kuhinjom a posebno se ponose svojom kartom pića koja uključuje ne samo očekivano vino već i pjenušac i rakije vlastite proizvodnje. U obližnjim Krapinskim Toplica
ma nalazi se restoran Villa Magdalena koji nudi kreativnu interpretaciju tradicionalnih recepata i modernu kuhinju baziranu na lokalnim sezonskim namirnicama. Sličan inovativni pristup tradicionalnoj kuhinji može se pronaći i u restoranu Academia u Mariji Bistrici.

Tradicionalne zagorske štrukle moguće je pronaći u gotovo svakom restoranu a prema tvrdnjama mnogih najbolje ih je probati u sklopu seoskih gospodarstava koji ih spremaju po receptima prenijetim kroz nekoliko generacija. Primjer takvog restorana je Stara vodenica u Gredicama pored Klanjca koji će uz štrukle poslužiti cjelokupni tradicionalni ručak.

 

Poseban je ugođaj u restoranu Zelenjak pored Kumrovca u čijoj se blizini nalazi i spomenik hrvatskoj himni “Lijepoj našoj”. Ako želite uživati u pogledu i osluškivanju žubora potoka i okretanja starog mlina posjetite restoran Majsecov mlin u Donjoj Stubici. U stubičkom kraju, podno Medvednice i njezinih šuma nalazi se Lojzekova hiža koju posebno valja posjetiti u vrijeme sezone branja gljiva iz sljemenske šume koje tada zaposjedaju njihov jelovnik.

Naročito je upečatljiv pohod na Vinski vrh, najveći zagorski vinograd. Osim kušanja vina, posjete vinskim podrumima i šetnje pitoreskim vinskim putevima, nude se i degustacije tradicionalnih jela, suhomesnatih proizvoda i sireva u kleti Bolfan. Klet Kozjak pored mjesta Sv. Križ Začretje uz sva tradicionalna jela poslužuje i kozji sir. U istom mjestu nalazi se i restoran Stara škola s ponudom domaće kuhinje od ekološki uzgojenih namirnica.