Napušteni hotel u Zagorju

Kumrovec je maleno zagorsko selo koje broji tristotinjak stanovnika u samom Kumrovcu i još njih tisuću i tristo u okolnim selima s kojima čini općinu. Ipak, sami stanovnici vole za njega reći da je to najpoznatije selo na svijetu, prvenstveno zato što je to rodno mjesto Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog otpoTITO-KUMROVEC_0_0_468X10000ra u Drugom svjetskom ratu i doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije koja je nastala nakon rata. Bio je jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih političkih ličnosti svog vremena te je njegova rodna kuća pretvorena u spomen kuću i muzej još 1953. godine. Ispred nje nalazi se kip maršala Tita kojeg je izradio Antun Augustinčić, poznati hrvatski kipar rodom iz obližnjeg Klanjca. Na Titov rođendan, što je bio Dan mladosti i radosti u bivšoj Jugoslaviji, na tom mjestu okupljaju se njegovi štovatelji, mahom stariji ljudi koji su proživjeli svoju mladost u tom režimu.

U Kumrovcu je Tito dao otvoriti niz objekata koji su danas napušteni i polako se pretvaraju u ruševine. Tamo su se nalazili Titova rezidencija, Politička škola i Spomen dom boraca Narodno-oslobodilačke borbe i omladine Jugoslavije, na velikom zemljištu od nekoliko destaka hektara, što se u vlasništvu današnje Republike Hrvatske naziva Hotel Zagorje. Za vrijeme Jugoslavije tamo se okupljala politička elita, no nakon njezine propasti počeli su propadati i ti objekti. U njima su jedno vrijeme boravile izbjeglice i vojska, ali posljednjih dvadesetak godina potpuno su napušteni i nagriza ih zub vremena. Planovi za obnovu hotela često su aktualni te se kreću od obnovljenog hotela s golf terenom preko izgradnje muzeja do sportskog centra, no na veliku žalost lokalnog stanovništva, investitor za takve projekte nije pronađen.

Ipak, Kumrovec se može pohvaliti najvećim etno-muzejom u Europi. Staro selo, etnografski muzej na otvorenom, sastoji se od četrdesetak očuvanih i uređenih kuća s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. U njima se nalaze izlošci koji prikazuju seoski život u tom vremenu, a na radionicama posjetitelji se mogu pridružiti starim obrtnicima u izradi tradicionalnih lončarskih i kovačkih proizvoda te drvenih igračaka.