Planinarske staze u Zagorju

Zeleni zagorski bregi pozivaju na osvajanje njihovih vrhova i otkrivanje novih pogleda koji čekaju iza svakog ugla. Ovisno o fizičkoj spremi možete pronaći brojne staze koje se razlikuju po duljini i zahtjevnosti. Planinarska društva nude detaljne karte s polazištima i kontrolnim točkama.

Jedna od najpoznatijih ruta nalazi se pod nazivom “Za dušu i tijelo” kojoj je polazište u Mariji Bistrici nakon koje slijedi petnaestak kilometara laganog hoda po obilježenim šetnicama i kontrolnim točkama. Obilaznica vodi oko same Marije KilianBistrice u smjeru kazaljke na satu i može se u bilo kojem dijelu prekinuti i vratiti u centar naselja.

Pored Stubičkih Toplica nalazi se povijesno-poučna staza Kamenjak na istoimenom brdu i šumi. Duljine samo 1200 metara na stazi se može upoznati raznolikost zagorskog drveća, grmlja i bilja s njihovim imenima i opisom, od kojih neki spadaju u zaštićene i rijetke vrste. Na toj stazi se nalazi i hrast Galežnjak, zaštićeni spomenik prirode na kojem su po predaji vješani pobunjeni kmetovi iz Seljačke bude 1573. godine.

Zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama ne gradi se samo na izvorima tople i ljekovite vode već je u tu svrhu oko samog naselja uređen i tzv. pješački prsten. Prsten se sastoji od staza koje su bojom posebno obilježene, zelene su rekreativne staze, plave su trim staze a crvene medicinske staze, sve prilagođene različitim zatjevima i fizičkoj spremi.

Za one željne osvajanja vrhova gora u Zagorju se mogu posvetiti osvajanju najvišeg tamošnjeg vrha Ivanščice s 1059 metara ili se popeti na Medvednicu sa sjeverne zagorske strane do vrha Sljemena na 1035 metara nadmorske visine. Iz Stubičkih Toplica po Medvednici dijelom vode Horvatove stube, niz od 500 kamenih stuba koje je Vladimir Horvat vlastoručno izradio između 1946. i 1953. godine na nepristupačnom dijelu Medvednice s izrazito krškim reljefom. Veličanstveni krajobraz Medvednice upotpunjava njezina biološka raznolikost, s brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama zbog čega je i proglašena Parkom prirode.