Povijesni lokaliteti u Zagorju

Na području Hrvatskog zagorja nalaze se brojna mjesta značajna za hrvatsku povijest ali i nalazišta iz prapovijesti i antike. Najstarije nalazište je tako Hušnjakov brijeg kraj Krapine gdje su pronađeni ostaci neandertalaca starih 130 0Image2100 godina. Iskapanje je vodio Dragutin Gorjanović-Kramberger od 1899. do 1905. godine prilikom čega su pronađeni ostaci
devetstotinjak kostiju koji su pripadali sedamdesetorici pojedinaca u dobi 3 do 27 godina, njihova kamena oruđa i kosti ulovljenih životinja, od kojih su neke u međuvremenu postale izumrle vrste. To predstavlja jedno od najvećih nalazišta europske prapovijesti a ostaci se mogu pogledati u posebnom Muzeju krapinskih neandertalaca.

U antici, Rimljani su iskoristili brojne izvore tople vode kako bi izgradili terme, čitava naselja oko njih i prilazne cesta, a najveće takvo nalazište je Aquae Iasae, današnje Varaždinske Toplice. Uz same ostatke arhitekture pronađene su i skulpture i natpisi s antičkim božanstvima. Iz srednjeg vijeka najznačajniji je nalaz pletera s Ivanščice što je najsjevernije nalazište tog specifičnog starohrvatskog ukrasa.

Iz kasnijeg srednjeg vijeka te baroka očuvani su brojni dvorci i crkve, od kojih svaki posjeduje vlastitu legendu. Najpoznatiji događaj iz tog vremena je Seljačka buna iz 1573. godine. Pod vodstvom Matije Gupca slabo naoružani kmetovi i seljaci iz Gornje Stubice pobunili su se protiv nameta feudalaca, posebice plemića Franje Tahija. Pobuna je ubrzo ugušena u krvi, a Matija Gubec pogubljen je u Zagrebu. U Gornjoj Stubici danas se nalazi poseban muzej i monumentalna kiparska kompozicija Antuna Augustinčića, jednog od najvećih hrvatskih kipara, podrijetlom također iz Zagorja.

Iz Zagorja potječu neke od najznačanijih osoba u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti. U Krapini je tako rođen Ljudevit Gaj, začetnik Ilirskog pokreta, u Kumrovcu je rođen Josip Broz Tito, vođa antifašističkog otpora i SFR Jugoslavije, a u Velikom Trgovišću dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske. Na tim mjestima njima u čast podignuti su spomenici i očuvane spomen kuće.