Prekrasan obilazak Zagorja i Varaždina

Zagorje se naziva zelenim vratima Hrvatske, a ova je regija popularna turistička destinacija zbog svojeg položaja, prirodnih i kulturnih bogatstava te sadržaja za odmor po vlastitom ukusu. Prostire se na relativno malom području od oko dvije tisuće kvadratnih kilometara. Granica na jugu je gora Medvednica ili Zagrebačka gora, a samo ZagStari_grad_Varaždinorje je i dobilo ime po tome što se nalazi iza te gore. Na zapadu je granica rijeka Sutla, ujedno i granica s Republikom Slovenijom, na istoku gora Kalnik, a na sjeveru niz varaždinskog gorja s gorom Ivanščicom.

Podno Medvednice najpoznatije destinacije su Marija Bistrica i Donja Stubica. Prvo mjesto je poznato odredište za hodočasnike, s najposjećenijim marijanskim svetištem u Hrvatskoj. Donja Stubica poznata je kao mjesto iz koje je krenula seljačka buna 1573. i tamo se mogu pronaći brojni sadržaji vezani uz taj događaj kao i poseban Muzej posvećen seljačkim bunama. U blizini Donje Stubice smjestile su se Stubičke Toplice, čije su terme prava destinacija za one željne opuštanja.

Druge dvije značajne toplice nalaze se samo desetak kilometara sjeverozapadno; Terme Tuhelj i Krapinske Toplice. Krapina je poznata kao i arheološko nalazište te tamo vrijedi posjetiti Muzej krapinskih neanadertalaca. Zapadno, prema granici za Slovenijom, uz rijeku Sutlu nalazi se pitoreskni brežuljkasti predio. Na tom potezu između Klanjca preko Kumrovca do Huma na Sutli možete posjetiti brojne kulturne sadržaje poput Etno-sela u Kumrovcu, Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu i dvorca Veliki Tabor.

Još sjevernije, na početku Varaždinske županije nalazi se po mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj, dvorac Trakošćan, kojeg vrijedi posjetiti zbog njegovog muzeja i okolne park šume s jezerom. I sam grad Varaždin ponekad se smatra dijelom Zagorja i isplati ga se posjetiti prilikom putovanja u Zagorje. Njegova očuvana povijesna jezgra kojom prevladavaju raskošne barokne kuće i crkve podarile su mu često korišteni naziv baroknog grada. Njegovi trgovi i romantične ulice posebno su živi tijekom Špancirfesta krajem ljeta. A u bilo koje doba godine oduštevit će vas šetališta i parkovi te posebno uređeno Varaždinsko groblje. Vrijedi posjetiti i tvrđavu Stari grad Varaždin u kojoj je danas smješten Gradski muzej.