Putovanje kroz Zagorje: istraživanje avanture i obrtničke kulture

Prilikom putovanja Zagorjem možete upoznati razne tradicionalne djelatnosti i obrte te se ponekad čak pridružiti izradi proizvoda. Brojni zagorski obrtnici ponose se obiteljskim tradicijama i rado će vas upoznati s postupcima, alatima i rječnikom mnogih djelatnosti od kojih su neke dospjele i na popis nematerijalnih dobara UNESCO-a poput licitarskih proizvoda, lepoglavske čiLicitar-hearts-Croatiapka i izrade drvenih dječjih igračaka.

Licitarstvo je zanat izrade šareno ukrašenih kolačića od medenog tijesta a središte licitarstva u Zagorju je Marija Bistrica. Osim samih proizvođača, tamo se nalazi i Etno zbirka licitarskog obrta. Tamo se može upoznati izrada poznatih crvenih licitarskih srca i drugih ukrasa poput potkova, vijenaca i konjića koji su omiljeni ukras božićnih jelki u Hrvatskoj. Uz to je usko vezano i medičarstvo, proizvodnja medenjaka, svijeća, voštanih figura, medice i gvirca, osebujnog pića koje nastaje spontanom fermentacijom meda. Tradicionalno vezano uz proštenja i hodočašća, ovo ljekovito piće postaje popularno kao desetno piće za svaku priliku.

Marija Bistrica je, uz Gornju Stubicu, također i središte tradicionalne izrade drvenih dječjih igračaka, starih oko dva stoljeća. Postoji oko pedesetak modela koji uključuju frule, klepetaljke, tamburice, drvene životinje, najčešće konje te modele automobila, vlakova i aviona. Izrađuju se od vrbe, javora, bukve i lipe. Tradicionalno muškarci ručno obrađuju drvo a žene ih potom oslikavaju geometrijskim i cvjetnim uzorcima.

Lepoglavska čipka, kako joj i ime kaže, vezana je uz grad Lepoglavu, a njezni geometrijski i barokni motivi sa životinjskim i cvjetnim oblicima očaravaju svojom ljepotom.

Vinarstvo također ima dugu tradiciju u Zagorju, gdje su osunčane južne padine brežuljaka posebno pogodne za uzgoj vinove loze. Vinari će rado ugostiti u svojim podrumima i objasniti postupak nastanka vina, a pri izradi vina naročito su važne drvene bačve koje se tradicionalno izrađuju iz hrastovog drveta.

U etno-selu u Kumrovcu, muzeju na otvorenom koji se sastoji od četrdesetak autentničnih kuća iz prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, lokalni obrtnici često održavaju radionice na kojima se mogu upoznati sva širina tradicionalnih zanata; tkanje, lončarstvo, kovački zanat, lončarstvo, licitarstvo, vinarstvo, mlinarstvo te izrada drvenih proizvoda poput igračaka, svirala, bačvi i kola.