Što jesti i piti u Zagorju

Gostoprimstvo Zagoraca najbolje se vidi u trpezama koje pripremaju svojim gostima i obiljem pića u kojem ipak treba pronaći mjeru. Kao predjelo, servirat će vam bogati zagorski pladanj koji se sastoji od šunke, ponekad spremljenevaraždinski-klipići u kruhu, domaćih kobasica, slanine, čvaraka, raznih svježih, tvrdih i dimljenih kravljih, ovčjih i kozjih sireva, najčešće svježeg kravljeg sira s vrhnjem posutog crvenom paprikom te hrenom, mladim lukom i domaćim kruhom.

Neizostavni su i zagorski štrukli, kuhani ili zapečeni, slani ili slatki, koji mogu biti bilo koji dio obroka. Juhe se također mogu poslužiti s štruklima a od ostalih juha izdvajaju se zagorska s krumpirom, gljivama i slaninom te domaće goveđe i pileće juhe.

Purica s mlincima očiti je odabir glavnog jela. Ipak, u Zagorju se pripremaju jednako raskošne patke, divljač i teletina, ponekad s bogatim umacima od gljiva, vina, sušenih šljiva i slično.

Među slasticama poznate su savijače i pite s nadjevima od sira, oraha, maka ili buče te slastice s kukuruznim brašnom poput zlevanke i bazlamače.

Suncem okupane padine zagorskih brežuljaka idealne su za uzgoj vinove loze te se može pronaći čitav dijapazon bijelih, crnih, rose i pjenušavih vina. U Zagorju raste osamdesetak svjetskih sorti, od kojih su neke authotono nastale u Zagorju. Među najpoznatijim sortama koje se tamo uzgajaju su chardonnay, sivi pinot, sauvignon, rajski rizling, frankovka, muškat te mnoge druge.

U Zagorju se proizvode i brojne rakije, likeri i voćna vina. Znalcima su sigurno poznate rakije lozovača, orahovača, travarica, viljamovka i višnjevača. Posebna je poslastica i gvirc, dobiven prirodnom fermentacijom meda, tradicionalno piće na proštenjima i procesijama koje se sve više susreće kao desertno piće za sve prigode.

Kupinovo vino, vino od ribizla i malinovo vino sve se više prepoznaju kao zdrava pića bogata antioksidansima i vitaminima koja jačaju imunitet, a od ekološki uzgojenog voća se proizvode također vrlo zdravi prirodni sirupi od bazge, ribiza, kupine, aronije, šipka i slično.