Što trebate znati prije putovanja u Zagorje

Kada se odlučite na put u Hrvatsko zagorje, poslužite se dostupnim izvorima koji će olakšati planiranje putovanja. Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije nudi informacije o aktualnim događanjima, sezonskim ponudama i destinacijama u Zagorju. Turističke zajednice u manjim mjestima mogu ponuditi još podrobnije informacije uz koje će planiranje putovanja i odabir sadržaja biti lakši. Tijekom čitave godine može se naići na različite HNK_Zagrebfestivale posvećene povijesti i kulturi, tradicionalnim zanatima ili pak manifestacije na kojima se prezentira bogatstvo eno i gastro ponude Zagorja.

Dobar dio smještaja u hotelima ali i privatnih apartmana i seoskih kuća može se jednostavno rezervirati putem interneta gdje se mogu naći i osvrti na njihovu ponudu od drugih korisnika. Kod posjeta dvorcima, muzejima, galerijama, etno-selima, spomen-kućama pripazite na njihovo radno vrijeme, koje se ponekad mijenja ovisno o sezoni. Pazite također i na sezonske promjene u restoranima i kletima te nastojte rezervirati svoje mjesto na vrijeme.

Prilikom planiranja aktivnosti na otvorenom vodite računa o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima o kojima može ovisiti ponuda aktivnog odmora. Specijalizirani klubovi za planinarenje, biciklizam, jahanje, paragliding i slično pružaju svo potrebno savjetovanje i opremu te udovoljavaju osobnim zahtjevima.

Prometni položaj Zagorja izuzetno je povoljan što olakšava dolazak. Najbliži aerodrom je Međunarodna zračna luka Zagreb. Nakon kratkih letova iz europskih metropola do Zagorja do destinacija u Zagorju jednostavno se dolazi autocestom. Autoput A2 Zagreb-Macelj dio je europskog pravca koji vodi od Praga do Zagreba. Preko lokalnih cesta brzo se dolazi u sve kutke Zagorja a stanje na cestama možete pratiti na lokalnim radio stanicama i putem Hrvatskog autokluba.

Zagorjem voze i brojni autobusni prijevoznici čiji se vozni red može provjeriti na autobusnim kolodvorima. Putnički vlakovi Hrvatskih željeznica prolaze kroz brojna zagorska mjesta. Glavna pruga od Zagreba do Varaždina grana se u Zaboku prema Krapini čime je pokriven veliki dio Zagorja. Informacije o voznom redu dostupne su na internetskim stranicama i željezničkim kolodvorima.