Štrukli ili štruklji – tradicijska delicija Zagorja

Prehrambene navike, i sama kuhinja sjeverozapada Hrvatske, kriju u svom sastavu brojne specijalitete često njegovane kroz stoljeća, i kao takve danas posebno zanimljive turistima i gostima tog dijela Lijepe naše.
Duck with dumplingsPatka (ili, tradicijski: ”raca”) s mlincima, žganci (najčešće spremljeni od kukuruznog brašna), suhomesnati specijaliteti (kobasice, sušeno meso, šunka), čvarci… Ali i, naravno – štrukli ili štruklji; ovisi u kojem dijelu Zagorja. Poslastica, bilo kao glavno jelo, predjelo ili desert, tradicijski je već stoljećima dio prehrambenih navika domaćinstava na sjeverozapadu Hrvatske, bilo da su pripremljeni pečenjem ili kuhanjem, što su dva najčešća načina njihove pripreme. Naravno, prilikom posjete Zagorju, možete ih kušati u svakom ugostiteljskom objektu koji poslužuje hranu i drži do svoje tradicijske gastronomske ponude. A ako ipak ih poželite sami p
okušati pripremiti kod kuće, evo nekoliko savjeta, odnosno osnovnih informacija o štruklima i potrebnim namirnicama za njih.
Najjednostavniji opis štrukli glasio bi otprilike da je to tijesto punjeno kravljim sirom, uz najčešći dodatak jaja i domaćeg kiselog vrhnja. Dakle, osnovne potrebne namirnice za pripremu štrukli jesu brašno, kravlji sir, jaja, vrhnje, malo soli, ulja, octa i šećera. Kravlji sir je svakako najčešći način za punjenje tijesta kod pripreme štrukli, ali u zagorskoj tradiciji, najčešće što ovisi o godišnjem dobu i lako dostupnim namirnicama, nije rijetko da se štrukli rade i od buče (tikve). To je najčešći način u ljetnim mjesecima kad one sazrijevaju (pa se štrukli punjeni na taj način zovu i bučnicom), a ponekad se rade od repe ili maka.
Koji će Vama način najbolje odgovarati, morate ipak sami probati, odabrati i odlučiti. To Vam, sigurni smo, neće predstavljati uopće problem već užitak. Praktične savjete i malo detaljnije upute za pripremu štrukli lako možete vidjeti na gastronomskim stranicama štrukli i pomoći tih savjeta i uputa dopustiti štruklima da Vas osvoje i uđu na velika vrata u Vaš svakodnevni jelovnik. Dobar tek!