Vrijeme, klima i geografija Zagorja

Hrvatsko zagorje regija je na sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske koja se prostire na otprilike 1900 kvadratnih kilometara. Zauzima Krapinsko-zagorsku te manje dijelove Zagrebačke i Varaždinske županije. Za njezine granice najčešće se uzimaju Medvednica ili Zagrebačka gora na jugu, rijeka Sutla na zapadu, niz varaždinskog gorja na sjeveru te planina Kalnik na istoku. Ponekad se Zagorjem kao područjem smatra sve od Varaždina na sjeveru do Zaprešića na jugu. Zagorje se također može definirati i kao porječje najve0001147675_l_0_ydwajlćih tamošnjih rijeka; Krapine, Sutle i Bednje u koje utječu brojne manje rječice i potoci.

Prepoznatljiv krajolik Zagorje dobiva brojnim blagim brežuljcima, koji se uglavnom izdižu u rasponu od 300 do 400 metara nadmorske visine. Između njih se prostiru rječne doline i rasjedi u kojima se pojavljuju izvori tople vode. Okružuju ih niže gore s vrhovima iznad 500 metara koje imaju strmije padine. Najviši vrh je Ivanščica s 1059 metara nadmorske visine.

Hrvatsko zagorje najgušće je naseljeno područje Hrvatske s ukupno dvjestotinjak tisuća stanovnika. No, većina naselja su malena. Preko 95% naselja broji manje od tisuću stanovnika – tek osamnaest ih ima više od toga, a pet najvećih su Ivanec s 5252, Krapina s 4482, Oroslavlje s 3363, Bedekovčina s 3431 i Zlatar s 2900 stanovnika.

Klima je pod utjecajem Panonske nizine i Jadranskog mora. Zime su blage, ljeta umjereno topla a jeseni su toplije od proljeća. Zimi je česta pojava i temperaturne inverzije gdje su doline pokrivene maglom hladnije od vedrih gorskih vrhova. Najhladnijom dolinom, zbog otvorenosti prema sjeveru, smatra se dolina rijeke Sutle. Topla ljeta posebno pogoduju vinogradarstvu, iako nije rijetka pojava tuče nakon vala izrazito velike vrućine koja može upropastiti cjelogodišnji trud. Oborine su česte i pojavljuju se u gotovo 100 dana u godini, što je pogodno za poljoprivredu, ali prilikom planiranja turističkog posjeta poželjno je pratiti vremensku prognozu kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja.