Zabavne činjenice o Hrvatskom zagorju

U Gornjoj stubici nalazi se Gupčeva lipa, živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine. Pod tim drvetom, po predaji, Matija Gubec, seljački vođa, okupljao je svoje istomišljenike te je proglašena zaštićenim spomenikom prirode i spomenikom kulture.Dvorac_Oršić,_Gornja_Stubica_-_vrt 2007. godine odrezano je pedesetak grančica koje su uzgajane potom i kao sadnice zasađene diljem Hrvatske.

Nalazište krapinskog pračovjeka najveća je zbirka iz doba neandertalaca u Europi, s oko devet stotina kos
tiju. Ipak, niti jedan kostur nije sačuvan u potpunosti a razlog za to nije jednoznačno određen u znanstvenim krugovima. Kosti su također oštećene, razbijane i spaljivane, što je po nekim interpretacijama znak da su neandertalci bili kanibali a po nekima da se radilo o pogrebnim ritualima.

Značajni krajobraz Zelenjak na području Risvičke i Cesarske gore zaštićeno je područje zbog svog krajobraza i biološke raznolikosti. Po predaji, upravo je na tom mjestu Antun Mihanović dobio inspiraciju za pisanje pjesme Horvatska domovina koja je objavljena 1835. godine i koju je Josip Runjanin uglazbio desetak godina kasnije. Vremenom je pjesma postala poznatija pod naslovom Lijepa naša i danas je službena himna Republike Hrvatske. Zelenjaku, na cesti između Kumrovca i Klanjca, nalazi se spomenik toj pjesmi kojeg je 1935. podigla družba Braća Hrvatskog Zmaja i na čijoj je svečanosti otkrivanja dvadeset tisuća ljudi otpjevalo hrvatsku himnu.

Tradicija uzgoja vinove loze u Zagorju seže do starog Rima. Prema jednoj legendi rimski vojnici su boravili na Vinskom vrhu gdje bi se krijepili vinom a tijekom noći bi im vilenjaci skrivali oružje kako bi zaustavili ratovanje. Priča se nastavila sve do današnjeg doba kad vinogradari i dalje navodno čuju pjesme vilenjaka.

Također je poznata i legenda o trojici braće Čehu, Lehu i Mehu, po kojoj je Zagorje bilo kolijevka slavenskih naroda. Postoji više verzija te legende a zagorsku inačicu zapisao je Ljudevit Gaj. Po njoj braća Čeh, Leh i Meh (Rus) živjeli su na tri brda iznad današnje Krapine za vrijeme Rimskog Carstva. Njihova sestra Vilina bila je zaljubljena u rimskog namjesnika kojeg su braća zato ubila i u strahu od rimske odmazde pobjegli su na sjever gdje su utemeljili slavenske države – Češku, Poljsku i Rusiju.