Zagorje: događanja i festivali

Tijekom cijele godine Zagorje vrvi događanjima na kojima posjetitelji mogu upoznati tradiciju tog kraja ili doživjeti nešto novo. Među najveće tradicionalne proslave spadaju one koje obilježavaju početak i kraj vinogradarske sezone. Pri proslavi Vincekova, blagdana Sv. Vinceka koji pada na 22. siječnja, trsovi primaju blagoslov za dobrim urodom te godine. Martinje, blagdan Sv. Martina 11. studenog, označava prijelaz mošta u mlado vino. Obje proslave su, dakako, obilježene uživanjem u vinu i hrani a na njih se može nabasati u gotovo svakom vinogradu, kleti i po gradskim trgovima. U Zagorju se takDia_de_los_Muertos_Celebration_in_Mission_District_of_San_Francisco,_CAođer raskošno obilježavaju i veliki kršćanski blagdani, Uskrs i Božić, kao i proslave svetaca zaštitnika mjesta na proštenjima.

Tjedan kajkavske kulture koji se održava početkom jeseni u Krapini najveći je festival kojim se njeguje tradicija kajkavskog govora, pjesme, plesa i umjetnosti. Muzej Krapinskih Neandertalaca tijekom cijele godine nudi edukativne programe i događanja. U veljači se tradicionalno rekonstruira Bitka kod Stubice, najveći događaj iz Seljačke bune 1573. godine, na kojoj se mogu upoznati kako viteška i pučka kultura tog vremena.

I oni željni avanture i uzbuđenja mogu tijekom čitave godine pronaći nešto za sebe. Zavojite zagorske ceste idealno su mjesto za sve oblike utrka, od onih na nogama, preko dva do četiri kotača. Zagorje Trekk u veljači postala je sad već tradicionalna utrka na kojoj natjecatelji opremljeni kompasom i zemljovidom trče između kontrolnih točaka po zagorskim bregima. U ožujku se organizira Kumrovečki rally a u travnju brdska automobilistička utrka od Stubičkih Toplica do Sljemena. U svibnju na Zračnoj luci Zabok organizira se najveći aeromiting u ovom dijelu Europe – Susreti za Rudija, u spomen na heroja Domovinskog rata pilota Rudolfa Perešina, dok se u rujnu organizira Kup koji također nosi njegovo ime i na kojem se natječu akrobatski piloti i padobranci.

Za organiziranje eno i gastro događaja Zagorcima nije potrebno puno poticaja i na njih se može nabasati gotovo svakog vikenda. Spomenimo posebice Štruklijadu u svibnju i brojne proslave zahvala na jesenskim plodovima: Bučnica fest, Gljivarijada, Kestenijada itd.