Zagorje iz zraka

Jedinstveni zagorski krajobraz s prepoznatljivim brojnim brežuljcima najbolje se može doživjeti pogledom s visine. U Zagorju je moguće vinuti se pod oblake na nekoliko načina, ovisno o hrabrosti i fizičkoj spremi. Let balonom uglavnom je ugodan let pod nadzorom voditelja, a polasci se organiziraju po potrebi i iz18a-ravna gora- Paragliding Zagreba.

No, za one želje adrenalina i zabave, padobransko jedrenje ili paragliding bit će primamljiviji izbor. Jedrenje padobranom jedan je od najjednostavnijih načina ostvarivanja sna o letenju jer je oprema pristupačna i ne zahtijeva velika financijska sredstva. Potreban je samo padobran za jedrenje, zaštitna oprema i oprema za vezu i navigaciju. Ipak, zbog takve jednostavnosti postoje mnogi rizici poput turbulencija vjetra ili teškog slijetanja na koje se treba pripremiti teoretskom pripremom i uvježbavanjem na manjim visinama.

Obratite specijaliziranim klubovima koji mogu dati sve podrobnije informacije i pružiti tečajeve koji će pomoći u pripremi za let. Oni također u ponudi imaju i tandem letove s instruktorima koji će se pobrinuti za tehničku stranu letenja, na vama je samo da savladate strah od visine. Najstariji klub je Klub padobranskog jedrenja Jastreb iz Radoboja osnovan 1999. godine, kada je paragliding bio gotovo nepoznat sport u Hrvatskoj. Uz njega djeluju još i Klub Let iz Ivanca i Klub Sokol iz Zlatara. Njihovi članovi surađuju na pronalasku novih letjelišta u Zagorju. Najpoznatija letjelišta su ona s viših zagorskih gora; Ivanščice, Ravne Gore, Sljemena i Kalnika. U ovisnosti o vremenskih uvjetima klubovi organiziraju letove, tečajeve i natjecanja.

Zrakoplovnim jedrilicama i motoriziranim jedrenjem bave se Zagorski aeroklub i Aeroklub Zagreb. Sportski aerodrom nalazi se pored Zaboka u mjestu Gubaševo i na njemu se osim slobodnih polijetanja i slijetanja jedrilica i zrakoplova organiziraju i natjecanja i aeromitinzi. Najveći aeromiting posvećen herojskom hrvatskom pilotu Rudolfu Perešinu održava se tradicionalno svake godine u svibnju i na njemu sudjeluje vojno i sportsko zrakoplovstvo i iz susjednih država, a posebno su atraktivni letovi akrobatskim avionima.