Zagorska kuhinja je začuđujuće bogata

Povijest i kultura nekog područja mogu se prepoznati i na tanjuru a Hrvatsko zagorje potvrđuje to pravilo. Zagorska kuhinja se sastoji od mnogih slojeva koji pokazuju promjene kroz koje je Zagorje prolazilo. Tako se mogu sresti jela Restaurant_Kiin_Kiin_Ingefær,_peanuts_og_chili_(6200203175)_adjusted_cropped_resizediz pučke kuhinje, gdje se polazi od jednostavnih namirnica ali krajnji rezultat je uvijek bogat okusom, pa sve do jela koja su se posluživala plemenitaškim obiteljima u njihovim dvorcima u Zagorju. Tako s jedne strane možemo vidjeti kako su zagorske domaćice stvarale gozbe samo od jaja, krumpira, sira, vrhnja, tijesta i onoga što bi imale ovisno o sezoni, te s druge strane raskoš teletine, divljači, slatkovodne ribe, šumskih gljiva i gustih umaka. Jedno takvo plemićko jelo je stubička pisanica punjena suhim šljivama, u umaku od maslaca, vina i šljivovice.

Prepoznatljivo zagorsko jelu su zagorski štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo ih je kao nematerijalno dobro. Ovo jednostavno jelo od vučenog tijesta punjenog smjesom od sira, vrhnja i jaja u stotinu varijacija ogledalo je zagorskog seljačkog života, koje i u jednostavnosti pronalazi radost i raznolikost. Može se poslužiti kao predjelo, glavno jelo, u juhi ili kao desert, slani ili slatki, kuhani ili zapečeni s brojnim dodacima, primjerice kupusom, heljdom, repom, orasima, jabukama, makom ili bučom.

Jelo kojim su se Zagorci voljeli počastiti je purica s mlincima, u teškim vremenima makar samo za Božić. Zagorski puran nastao je od srednjoameričkog purana koji je dospio u Zagorje preko Italije u 16. stoljeću. Uzgaja se u malim jatima koja se čitav dan slobodno kreću i hrane, čime nastaje posebno ukusno meso koje je do 20. stoljeća postalo glasovito i izvan hrvatskih granica. Danas je to neizostavna ponuda u svim restoranima i seoskim gospodarstvima.

Zagorska juha, također, je poznato pučko jelo čija su osnova krumpir, slanina i gljive, a u koje se dodaju i druge sezonske namirnice, one koje bi se u datom trenutku našle u domaćinstvima. Proizvodi od kukuruza također su često korišteni kao žganci ili kukuruzno brašno u slatkim zlevankama i bazlamačama. A među desertima posebno mjesto zauzimaju savijače i pite nadjevene sirom, makom, orasima ili bučom.

Ako već imate mogućnosti posjetiti Zagorje, svakako probajte njihovu kuhinju, i to onu tradicionalnu. Ostati ćete zapanjeni koliko može biti dobra i ukusna. Otiđite do obližnjeg restorana, dok čekate na Vaš objed odigrajte vašu omiljenu igricu Spin Palace app, te se nakon toga opustite vašim osjetilima i probajte rajsku kuhinju ovih predjela.