Zašto je Zagorje sljedeća velika turistička destinacija

Hrvatsko zagorje već je sad najposjećenija destinacija u kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj. Kontinentalni turizam sve se više probija kao nadopuna turizmu vezanom uz more ili kao sasvim opravdana alternativa ili kao obvezno stajalište u cjelovitom upoznavanju neke zemlje. Ipak, gledajući statistiku, ako se izuzme grad Zagreb, u kontinentalnom turizmu se ostvaruje tek par posto ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj. Zato su potrebna ulaganja opatijau turističku ponudu i promociju kontinentalne Hrvatske.

Hrvatsko zagorje posjeduje sve preduvjete za uspješan razvoj turizma. Prirodna ljepota brežuljkastog predjela pruža prepoznatljive i jedinstvene poglede na svakom koraku. Zeleni brežuljci su pogodna kulisa za aktivni turizam koji postaje sve popularniji način provođenja slobodnog vremena. Bogata kulturna i povijesna tradicija koji se mogu upoznati u muzejima, na festivalima i radionicama tradicionalnih zanata te vjerskim hodočašćima.

Autentične hiže i seoska gospodarstva na kojima se može prenoćiti, jesti i baviti tradicionalnim obrtima prilika su za upoznavanje tradicionalnog ruralnog života, što je također sve popularniji oblik turizma. Prenoćiti se također može i u raskošnim dvorcima i pokušati živjeti kao srednjovjekovni plemić. Ipak, izuzev po nekoliko hotela, muzeja i državnih institucija, dobar dio od pedesetak zagorskih dvoraca čeka na obnovu i ostvarenje svog potencijala.

Eno i gastro ponuda Zagorja također privlače posjetitelje a osim samih restorana i kleti, sve se više organiziraju i posebne manifestacije na kojima se mogu kušati tradicionalna jela i kupiti kvalitetni i ekološki proizvodi. Iskorištavanje izvorišta tople i ljekovite vode u toplicama također ima prostora za rast. Toplice su danas popraćene vrhunskim hotelskim smještajem, restoranima, wellness programima, avanturističkim i tematskim vodenim parkovima ali i ozbiljnim medicinskim ustanovama u kojima se može razvijati lječilišni turizam.

Ipak, najvažniji potencijal su ljudi koji su prepoznali priliku koju im turizam pruža da pokažu svijetu svoje bogato nasljeđe. Jednostavno gostoprimstvo Zagoraca i kultura raskošnog ladanjskog života u dvorcima dvije su strane iste kovanice koja bi se mogla nazvati zagorskim načinom života.